Verwijzing
Regelmatig wordt er een vraag gesteld aan onze zorgverleners of er een verwijzing nodig is voor bepaalde zorg of hulpmiddelen. Hiervoor is een speciale website waarop u kunt kijken of een verwijzing nodig is of dat u het zelf kunt regelen.
- Kijk hiervoor op:
Verklaring
Gezondheidsverklaring (mag uw huisarts niet afgeven)
Regelmatig worden de huisartsen verzocht door patiënten om een gezondheidsverklaring/medische keuring in te vullen of uit te voeren. Soms wordt het gevraagd door een duikschool om te kunnen deelnemen aan een duikcursus en andere keren op verzoek van een reisorganisatie voor een annulering van een geboekte reis. Zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken dat iemand een dergelijk schrift nodig heeft. Nu is het zo dat een behandelend huisarts géén geneeskundige verklaring mag afgeven over de eigen patiënten, dit kunt u teruglezen in het formulier hieronder.
- KNMG uitleg geneeskundige verklaring Nederlands PDF
- U mag voor dergelijke aanvragen een keuringsarts naar keuze raadplegen
Schengenverklaring
Gebruikt u medicijnen en gaat u op reis? Dan is het belangrijk dat u weet of u een verklaring nodig heeft, u dient dit ruim van te voren te regelen. Het CAK kan u hierbij helpen. Of u een medicijnverklaring nodig heeft, hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Het CAK heeft hiervoor de medicijnen mee op reis-hulp in het leven geroepen. Niet ieder medicijn/land vraagt namelijk om een Schengenverklaring. U kunt ook ten alle tijden uw medicatieoverzicht via MGN of bij uw apotheek opvragen.
U kunt op de CAK website zelf het formulier terugvinden of hieronder het formulier downloaden en uitprinten. Hierna kunt u het door u vooraf ingevulde formulier bij de assistente inleveren zodat de huisarts uw Schengenverklaring bij akkoord kan ondertekenen.
Wilsverklaring/ verklaring tot niet reanimeren
Wilt u aan de huisarts doorgeven hoe u het laatste stuk van uw leven voor u ziet? Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat lijden voor u betekent en of u wel of geen reanimatie zou willen bij een hartstilstand. Dergelijke belangrijke keuzes kunt u vastleggen in een wilsverklaring. Indien gewenst kunt u een (telefonische) afspraak bij de huisarts aanvragen. U mag ook onderstaand formulier uitprinten, invullen en ondertekenen en het daarna bij onze assistente inleveren. Voor meer informatie kunt u Thuisarts.nl/levenseinde raadplegen. Hieronder vindt u voorbeelden die u kan gebruiken.
Euthanasieverzoek
Als u vindt dat u ondraaglijk lijdt en er is geen uitzicht meer op verbetering, dan kunt u uw arts vragen uw leven te beëindigen. Dit heet euthanasie; in gesprekken met uw arts kunt u om euthanasie vragen. Deze gesprekken zijn erg belangrijk. Voor meer informatie mag u de volgende websites Ik denk aan euthanasie | Thuisarts.nl en NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde raadplegen. Als u uw euthanasieverzoek ook op papier zet, hoeft dat niet heel uitgebreid. Ook taalfouten zijn helemaal niet erg. Het gaat erom dat het verzoek duidelijk van u is en bij u past. Uw arts zal zorgvuldig afwegen of uw verzoek op dat moment aan de wettelijke eisen voldoet en of hij/zij uw verzoek wil uitvoeren. Een arts is niet verplicht om euthanasie uit te voeren. Hieronder vindt u voorbeelden die u kan gebruiken.